2024. április 26., péntek, Ervin
Csíkcsicsó
község honlapja
A BOGÁT Önkormányzati Fejlesztési Társulás által kezelt projekt lassan körvonalazódik. A nemrég aláírt finanszírozási szerződés után, ünnepélyes alapkőletétel következett. A 2019-es Káposztafesztivál egyik fontos momentuma volt ez, amelyen részt vett az ADI BOGÁT képviseletében Szentes Antal megyei tanácsos is. Az alapkövet a helyi katolikus plébános, dr.László Rezső áldotta meg, az ÁBEL HÁZ fontosságáról Péter Lukács polgármester számolt be részletesen. Az eseményen jelen voltak Csíkcsicsó testvértelepüléseinek képviselői is.
Miért az ÁBEL HÁZ?
Mert híres írónk,  Tamási Áron így kezdi az Ábel trilógiáját: "Abban a nevezetes ezerkilencszáz és huszadik évben, vagyis egy esztendőre rá, hogy a románok kézhez vettek minket, székelyeket, az én életemben még külön is igen nagy fordulat állott bé. Akkor is Ábelnek hívtak engem; s ott laktunk Csíkcsicsóban, abban a nagy káposztatermelő faluban, a felcsíki járásban, éppen az Olt vize mellett."
Mi a célja az ÁBEL HÁZZAL az Önkormányzatnak?
A pályázat legnagyobb célja, az épített örökségünk és hagyományaink megőrzése és átadása a következő nemzedéknek. Emellett nem titkolt szándék
a faluturizmus fejlesztése, a helyi termékek értékesítése sem.
Így községünkben kialakításra kerülnek az úgynevezett ÁBEL SZOBÁK, amelyek hagyományos berendezéssel várják majd a vendégeket. A nemrég megvásárolt ingatlan, ahová elhelyezésre került az alapkő, úgy lesz felújítva, hogy megőrizze a parasztházak sajátosságait. Ott lesz majd az a központ, ahová fordulhatnak az ide látogató hazai, illetve külföldi turisták hogy segítséget kapjanak az elszállásolásban.
<< Vissza
Események
Hasznos elérhetőségek
Állatorvosi rendelő telefonszám
(éjjel nappal hívható)
+4 0712 345 678

Csíkszereda TAXI társaság
(éjjel nappal hívható)
+4 0711 222 333

CFR Csíkcsicsó
+4 0712 345 678