2024. április 25., csütörtök, Márk
Csíkcsicsó
község honlapja
Minden felcsíki település támogatja a Csíkcsicsói Községházát abban, hogy benyújtsa azt a pályázatát, amelynek finanszírozásával elkészülhet az Ábel-szobák koordinációs központjaként szolgáló Ábel-ház.

A Felcsík Kistérség legutóbbi ülésén a tagság egyöntetűen úgy döntött,  hogy a Csíkcsicsói Polgármesteri Hivatal benyújthatja az elkészült pályázatát a Csík Leader által kiírt, a vidéki örökség megőrzését támogató intézkedésre. A pályázati alapból 50 ezer euró támogatást hívhat le a hivatal a 67 ezer eurós projekt megvalósításához.

Az önkormányzat néhány évvel ezelőtt már megvásárolt egy parasztházat, amely felújítás után az Ábel-szobák koordinációs központjaként, és emellett tájházként is működhet. Ezt a házat újítják fel most pályázati forrásból,  rendezik az épület környezetét,  helyreállítják az udvaron található gémeskutat, kerítést és kaput állítanának, ugyanakkor autóbusz és személygépkocsik számára parkolóhelyeket alakítanak ki.

A koordinációs központ létrehozásával a székely népi építkezés egy jellegzetes darabját mentik meg a pusztulástól.

Az elképzelés szerint az Ábel-szobák rendszere lehetőséget teremt arra, hogy a községbeli faluturizmus új szintre lépjen, új turisztikai szolgáltatások egész sora jöjjön létre.  Az Ábel-szobák hálózata egyben példamutató kezdeményezés a térség vendéglátásában  is.

Az Ábel-háznak és a majdan hozzá csatlakozó Ábel-szobáknak gazdasági szempontból is nagy a jelentősége, hiszen  ezáltal lehetőség nyílik a községben a falusi turizmus szervezett működtetésére, minőségi szálláshelyek és programok biztosítására.  A hálózathoz csatlakozó családok pedig jövedelemhez jutnak – hangsúlyozta a Felcsíki Kistérség legutóbbi ülésén Péter Lukács. A polgármester elmondta: Csíkcsicsóban eddig húsz család jelezte, hogy bekapcsolódnának az Ábel-szobák rendszerébe, saját családi házaikban rendeznének be szobát a turisták fogadására.  Az Ábel-szobák rendszerét egy szállodához lehet hasonlítani, ahol a szobák különböző házaknál vannak, a recepció pedig az Ábel-házban , ahonnan a turistacsoportok elhelyezése történik, programokat szerveznek és kínálnak a kirándulóknak. Az Ábel-szobákat egységes bútorzattal, felszereléssel látnák el,  amelynek látványtervei már elkészültek.
<< Vissza
Események
Hasznos elérhetőségek
Állatorvosi rendelő telefonszám
(éjjel nappal hívható)
+4 0712 345 678

Csíkszereda TAXI társaság
(éjjel nappal hívható)
+4 0711 222 333

CFR Csíkcsicsó
+4 0712 345 678