2024. április 19., péntek, Emma
Csíkcsicsó
község honlapja
Minden községben kötelező az őrszolgálat megszervezése, a falvak utcáit azonban már nem őrizhetik önjelölt „bakterek”, hanem őrző-védő cégekkel vagy őrszolgálatra szakosodott személyekkel kell szerződést kötniük az önkormányzatoknak. Az őrszolgálat milyensége és ára azonban jelentősen eltér: miközben egyes településeken a szolgáltatás ingyenes a lakók számára, máshol éves illetéket fizetnek a helybéliek.

A védelem minősége és a lakók által erre a szolgáltatásra befizetett illetékek között is jelentős különbségek figyelhetők meg – derült ki az éjszakai őrszolgálat megszervezésével kapcsolatos csíki körképünkből. A javak és értékek őrzéséről, illetve a személyek védelméről szóló, 2003-ból származó 333-as számú törvény előírásai szerint a községekben a polgármester kötelessége az őrszolgálat megszervezése, és ő felel az úgynevezett őrzési terv (románul plan de pază) összeállításáért is.

Az őrszolgálat minőségével Csicsóban is elégedetlenek, hiszen csupán két személy vigyáz éjszakánként a rendre a község központjában, ennél azonban jóval többre lenne szükség – nyilatkozta lapunknak Péter Lukács polgármester, aki azt is elmondta, hogy az önkormányzat nem kötött szerződést őrző-védő céggel. Két szakképzett személyt alkalmaztunk az önkormányzatnál, akik elvégezték az őrző-védő képzést, de ők sajnos csak a központot fedik le. Több személyre és eszközökre, autóra vagy lóra lenne szükség. A bővítés elengedhetetlen, és fontos lenne a közbiztonság szempontjából is, de a jelenlegi költségvetésünk nem engedi ezt meg. A lakók sem szeretnének többet fizetni, főleg így, hogy látják a szolgáltatás minőségét” – részletezte Péter. Hozzátette, jelenleg 12 lejbe kerül az őrszolgálat egy évre személyenként, ebbe pedig minden csicsói lakcímmel rendelkező személy beletartozik, így a gyerekek is.

https://szekelyhon.ro/aktualis/elteroen-kezelik-az-orszolgalat-megszervezeset-a-csikszeki-onkormanyzatok
<< Vissza
Események
Hasznos elérhetőségek
Állatorvosi rendelő telefonszám
(éjjel nappal hívható)
+4 0712 345 678

Csíkszereda TAXI társaság
(éjjel nappal hívható)
+4 0711 222 333

CFR Csíkcsicsó
+4 0712 345 678