2024. április 23., kedd, Béla
Csíkcsicsó
község honlapja
2018 március 18-án megemlékezést tartottunk az 1848-as forradalom emlékére.
A 11 órás nagymise után a telt házas helyi kultúrotthonban a Kájoni János iskola diákjai énekes-verses összeállítással szerepeltek, utána a polgármester részéről ünnepi beszéd hangzott el:

      "
Nemzeti szabadságunk ünnepének alkalmából,ünnepünk megtisztelésével szeretnék köszönteni mindenkit ma, 2018 március 18.-án itt, Csíkcsicsóban. Az 1848-as események több, máig ható üzenetet hordoznak. A példaértékű nemzeti egységet, az összefogást, a tenni akarást, a hősiességet. A bátorság egyedülálló példáját hagyták ránk elődeink: szabadságot, függetlenséget akartak. És bizony ezért sokan a lehető legtöbbet – az életüket áldozták. Az ő áldozatuk mindig példa és példa marad, ma is adjon nekünk erőt ahhoz, hogy megvívhassuk saját harcunkat. És akkor újra megláthatjuk, hogy nem volt hiábavaló az áldozatuk. Természetesen, szép dolog a történelmi visszaemlékezés, helyes is példákat felmutatni a mai fiataloknak, Petőfi, Kossuth, Széchenyi példáját ide idézve, de ezt hagyjuk inkább a történészekre.

Tőlünk, politikai szereplőktől mást várnak, akik eljöttek ma ide, mást várnak a választóink, azok, akiknek a bizalmából ma itt állhatunk. Azt várják, – és joggal várják el – hogy ne a múltról, ne csak a múltról beszéljünk, hanem a jelenről is, mi több, a jövőről, mindannyiunk jövőjéről. Azt, hogy gondolkodjunk és dolgozzunk együtt, építsünk és tegyünk meg mindannyian mindent, amire képesek vagyunk.

Az akarat az, amely egyirányba visz, a közös cselekvés pedig mindig eredményre vezet. Nekünk itt, most, Csíkcsicsó községnek különösen is fontos, hogy a megvalósítás, a felzárkózás útjára álljunk és közösen együtt járjunk! Mert mi most nem az életünket kockáztatva, karddal az oldalunkon kell csatába vonuljunk, hanem egységesen és bátran az elvégzett munkával kell a megvalósításokra koncentráljunk, hogy Csíkcsicsó fel tudjon zárkózni a XXI. században már természetes alap-infrastruktúrához. Legyenek normális aszfaltutak-utcák, járda és közvilágítás, óvoda és iskola, modernebb kultúrház és mindaz, ami Csíkcsicsó község polgárainak az életkörülményeit javítja. Persze, évről évre megemlékezni, a történelmi tapasztalatokból tanulni nagyon fontos!

A mai ünnephez és a 2018-as évhez kapcsolódva négy nagyon fontos és tanulságos évforduló is van nekünk, erdélyi magyaroknak, köztük a csicsói székelyeknek is! ■ 170 éve, 1848-ban tört ki a magyar forradalom és szabadságharc és most, amikor nemzetünk újra a fejlődés útját keresi, egy válságokkal és migrációval teli korban, ennek a napnak az emléke nagyon fontos tanulságokkal töltheti fel az ünneplésünket. ■ 100 éve húztak határokat a nagyszüleink feje fölött, úgy kerültek egyik napról a másikra új országba, hogy még csak az udvarukat sem hagyták el. Akkoriban csak a határvonal migrált – ezt adta akkor nekünk Trianon. ■ 50 éve történt meg Romániában a megyésítés, ami még a szovjetek által is megadott Maros Magyar Autonóm Tartományt is megszüntette. ■ És 50 éve mi, csíkcsicsóiak is elvesztettünk egy területet, Hargitafürdőt, vagyis elcsatolták Csíkcsicsótól Csíkszeredához. Mint tudjuk, abból 7 éve sikerült jó részt visszaszerezni, de azért még mindig van egy központi, 30 hektáros rész amiről nem mondtunk le és ugyanúgy, ahogy dolgoztunk a nagyobb részek visszacsatolásán, továbbra is harcolni fogunk Hargitafürdő teljes egészének visszaszerzéséért és fejlesztéséért is. A fontos dátumoknál maradva egy másik, a jövőnkre és a jövőnket meghatározó fontos cselekedetre szeretném felkérni minden magyar állampolgársággal rendelkező polgártársunkat, hogy abban a pár napban, ami még rendelkezésre áll regisztráljon a megfelelő helyen, hogy a neve felkerüljön a magyar választási névjegyzékbe és választani tudjon.

Kérjük és kérem, ezt tekintsék szívügyüknek és ha nem is tűnik demokratikusnak, arra bíztatom Önöket, hogy szavazzanak nyugodt lelkiismerettel a FIDESZ-re és azok jelöltjeire. Hogy továbbra is együtt tudjuk mondani: Hajrá Magyarország, hajrá csicsóiak! Ez alkalommal is nagy szeretettel köszöntjük a Sándorokat és azokat, akik ma ünneplik születésnapjukat, holnap pedig a Józsefeket és kiemelten a Papbácsit, aki születés- és névnapját is holnap ünnepli. Dicséretben részesíteném azt a négy fiatalt is, névszerint: Kiss Nándort, Pál Norbertet, Sárosi Ákost és Részegh Mártont, akik a magyarságtörténelem-tantárgy verseny megyei szakaszán kiválóan szerepeltek! Külön is meg szeretném köszönni a Papbácsinak az együttműködést, az iskolásoknak a szép előadást, a tantestületnek a munkáját és a fúvószenekarnak a szép zenei kíséretet. És köszönöm minden jó magyar érzelmű embertársunknak, aki szívügyének tekinti nemzeti ünnepünket és aki megtisztelt jelenlétével. Köszönöm, hogy itt voltak és meghallgattak, szép délutánt kívánok mindenkinek!"

A rendezvény zászlófelvonással, koszorúzással, majd állófogadással zárult.



<< Vissza
Események
Hasznos elérhetőségek
Állatorvosi rendelő telefonszám
(éjjel nappal hívható)
+4 0712 345 678

Csíkszereda TAXI társaság
(éjjel nappal hívható)
+4 0711 222 333

CFR Csíkcsicsó
+4 0712 345 678