2024. június 26., szerda, János
Csíkcsicsó
község honlapja
Hangszer csak abból a fából lesz, amelyik fa arra termett.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Hargita Megye Tanácsa, a Csíkcsicsói Közbirtokosság, a Csíkcsicsói Polgármesteri Hivatal munkatársai, a Kájoni János Általános Iskola diákjai és önkéntesek közösen közel háromezer hegyi juharfát ültettek el 2023. május 3-án, szerdán a Hargita-hegységi Csíki Lázon. A közel száz irodai dolgozót és önkéntes csemeteültetőt az erdőgazdálkodás szakemberei segítették, hogy szakszerűen végezzék el a munkát, és minél több életképes fa népesítse be a területet a későbbiekben.
A kalákát a Trees for Life európai uniós projekt révén, azaz az Életet jelentő fák projekt keretében tartottuk meg, ahol a közbirtokossági tagok és erdőmérnökök figyelték, hogy a csemetéket szakszerűen ültessük.
Madár Zsolt, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatója kifejtette: a faültetéshez olyan területet választottak, amely nem része az országos erdőalapnak, így a továbbiakban is hozzá szeretnének járulni és bővíteni az ország és a megye erdős területeit. Kevés ehhez hasonló őshonos fa található ebben a hegységben, mert őshonos tűlevelű fákat a közbirtokosságok évente ültetnek a felelős erdőgazdálkodás jegyében.Másrészt a juharnak itt minden feltétel adott, hogy megéljen.
A juharfa alapanyagként felhasználható hangszerkészítésre. A fára a keménység és a rugalmasság jellemző, hangszer- és játékkészítésre kiváló alapanyagként szolgál. A hegyi juhar nagy teret igényel, éppen ezért nem lehet olyan sűrűn ültetni, mint például a lucfenyőt, legalább másfél-két méteres távolságra kell legyenek egymástól a csemeték. Elsősorban a lombkoronák miatt szükséges ekkora távolságot tartani, amit – ha szükséges – a későbbiekben gyéríteni fognak majd a szakemberek.
A faültetés az összefogáson túl a következő generációk hasznát is szolgálja Csíkcsicsó község egyik természeti területén, ahol a távolság miatt eddig kevés hasonló munkára volt lehetőségünk – nyilatkozta Péter Lukács, a község polgármestere. A faültetésen közel százan vettek részt, a programot közös ebéddel zárták.

Köszönjük az intézmények és a helyi emberek összefogását a közösségért való munkálkodásban.


<< Vissza
Események
Hasznos elérhetőségek
Állatorvosi rendelő telefonszám
(éjjel nappal hívható)
+4 0712 345 678

Csíkszereda TAXI társaság
(éjjel nappal hívható)
+4 0711 222 333

CFR Csíkcsicsó
+4 0712 345 678